Åh, du er annerledes enn enn oss?

Åh, du er annerledes enn enn oss?

Åh, du er annerledes enn enn oss? Tror på sånne rare ting? Og så er du kjendis også? Og folk tror på det du sier? Og bruker penger på det du snakker om? Nei, da må vi nok mobbe deg og alle andre som måtte tenke på samme vis mest mulig, helt til du og dem slutter med sånt tull. Da har vi kommet litt lenger i verden. Hilsen Norge 2014. PS! Bruk heller noen titusener på å pusse opp for ørtende gang eller kjøp håndvesker til 6740,-

Skrev jeg i en facebookstatus på fredag. Som et lite eksperiment i sosiale medier. Jeg lot være å være på Facebook i 48 timer for å se om reaksjonene kom. Ikke så mange som jeg trodde, og de fleste positive. Her er min kommentar som jeg la ut i dag:

Et lite sosiale medier-eksperiment fra min side, egentlig. Jeg sa jo ikke noe om hvem det var om. Kunne vært Jenny Skavlan eller en roseblogger. Men det ville angått dem også.

Men man kan godt lese det som en forsvarstale for Märtha. Men jeg vil forsvare enhver persons rett til å være den de er, uansett om man er kongelig, kjendis eller en helt «vanlig» person. Det burde enhver god nordmann i dag stille seg ubetinget bak, uansett om man er enig i hva slags livssyn man har (så lenge det ikke er ondsinnet og til seriøs skade for sine medmennesker). Det må være lov å være uenig. Men det er ingen åpenlys grunn til å rakke ned på personer med et annet livssyn enn seg selv.

Problemet er redselen for det ukjente, som ligger dypt i mennesket. Det sier seg selv: En gang var vi huleboere som måtte være på alerten mot alt som var ukjent. For det ukjente kunne være livsfarlig for vår eksistens. Folk har blitt, og vil komme til å bli, mordere av denne urfrykten.

Spesielt farlig og skummelt føles det når det er personer med potensielt stor påvirkningskraft som har et annerledes og ukjent budskap. Man kan kjapt minnes drap og forfølgelse av viktige personer i verdenshistorien, personer som gikk i mot det etablerte verdensbildet og truet folks virkelighetsoppfatning. Folk med påvirkningskraft kan selvsagt være skummelt når de har et hatefullt budskap, men det er vel ingen med vettet i behold som vil påstå at f.eks. Märthas budskap er hatefullt.

Men når noen med påvirkningskraft (f.eks. ved å være kjent) har et budskap som står i strid med det en selv tror på, blir man redd. For hva om flere begynner å tro på det samme? Da vil jo jeg måtte forandre mitt verdensbilde også? Hva betyr det? Å få sitt verdensbilde rystet er ikke noe ønskescenario for noen, heller ikke meg. For å sette det på spissen: Er det noen som ville ha likt å våkne opp som Neo i The Matrix og innse at vi bare er drivstoff for maskiner og at vi lever i en drøm (som spiser solnedganger som drops – oops, bare måtte)? Nei.

Hva vet jeg, kanskje gjør vi det, men jeg har ikke tenkt vedde penger på det, hverken for eller i mot, ettersom det er så mye vi ikke vet angående vår eksistens. Kommer det det en person til meg og påstår at vedkommende har svaret på alt og det er den eneste sannheten som finnes, stikker jeg av. Uansett om denne er prest, ateist, prinsesse, rabbiner, fotballspiller eller noe annet. Det er en arrogant påstand som er dritskummel.

Argumentet mot prinsessen er som regel at hun gjør skade mot mennesker i en «sårbar situasjon». Et argument man bruker mot de fleste som opererer innenfor «feltet» alternativitet. Det er, for å si det direkte, ren og skjær tullball. For det første fordi det forutsetter at folk ikke klarer å tenke sjøl. At de eventuelt skulle være i mangeårige sorgprosesser der all fornuft og intelligens på magisk vis skulle forsvinne. Deretter at alle vi andre til enhver tid er nødt til å passe på hva andre bruker pengene sine på. Nå har ikke jeg tenkt å begynne på skolen til Märtha med det første, ettersom jeg ikke har behovet. Men om noen har lyst til å bruke penger på det, fremfor å bygge seg ny hytte eller brenne av penger på en ny bil de egentlig ikke trenger (evt. som en trøst for en sorg i livet), so be it. Det har jeg ikke noe med. Jeg kan tenke at det er idiotisk, men det holder jeg for meg selv, takk. Noen ville kunne kanskje påstå at all trøstekjøpingen som foregår rundt omkring i den vestlige verden er rimelig skadelig for verdens om helhet, men jeg skal ikke gå dit heller.

Sannheten min er at jeg står nærmere i livssynet til Märtha og co enn det jeg gjør visse ateister som elsker å tråkke på alt som ikke stemmer med deres verdensbilde (se for deg prinsessen skrive sarkastiske innlegg i Dagbladet om hva andre tror på eller ikke!). Ikke fordi jeg tror på nøyaktig det samme, men fordi hun står for godhet, åpenhet, raushet og en generell menneskelighet jeg ofte savner hos den akademiske sarkasmegenerasjonen. Og for en rak rygg hun har, som Trond Inge sier!

Jeg deler et lignende livssyn med noen av de smarteste, rauseste og mest reflekterte menneskene jeg kjenner og kan forestille meg, og det er jeg stolt av.

Jeg holder muligheten for det meste åpent, både innen vitenskap, teknologi, åndelighet og i mitt hverdagslige liv. Og det er jeg glad for. Og ikke faen om noen andre skal komme og fortelle meg at jeg ikke skal få lov til det. Peace out. 😉

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.