Flere damer, takk

8. mars. Var det i går. Hundre år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. For meg personlig er det et stort mysterium hvordan kvinner i Norge ennå ikke er fullt likestilt med menn. For slik er det. Så hvordan er det mulig?

HaraldEia680x383_SC_658822pDet er noe med kvinner. Evnen til å se andre, som menn ikke har – eller i hvert fall ikke klarer å uttrykke på samme nivå. Harald Eia med kompanjonger nettopp skrev en kronikk om hvordan de (i praksis) føler kvinner tar over alt, selv fjernkontrollen i hjemmet. At vi menn har blitt for feminine. Det er en påstand jeg blir litt matt av. Men jeg skjønner hvor det kommer fra. Det er nemlig ingen klare mannsroller lenger. Utfordringen mange menn står overfor er f.eks: Når bør jeg i si fra og når bør jeg bare akseptere omstendighetene? Det er opplagt at mange menn lar seg manipulere – jeg inkludert. Manipulasjonen skjer ikke nødvendigvis bevisst fra kvinnens side. Men siden de aller fleste menn kun ønsker å gjøre mest mulig godt for kvinnen, så misforstår vi vår egen medgjørlighet med omtanke og snillhet. Og dermed sier vi ikke i fra i mange tilfeller der vi burde gjøre det. Og så føler vi oss plutselig overkjørt. Det er der Eia & co kommer fra, tror jeg. Og jeg kjenner følelsen. Men Eia representerer ikke alle menn.

Det er langt fra egen kjønnsrolleusikkerhet til et samfunn overtatt og styrt av kvinner. For et slikt samfunn finnes ikke. Så lenge det ikke er lik lønn for likt arbeid, så lenge kvinner må være redd for å bli voldtatt og så lenge det er et klart flertall av menn som sitter i maktstillinger, så er det ikke likestilling i Norge. Eller andre steder.

Når det er sagt, om kvinner hadde “fått overtaket”, så er jeg ikke sikker på om det bare hadde vært feil. Både vårt eget samfunn og verdenssamfunnet i seg selv er fortsatt for dominert av mannlig hardhet og kaldhet. Hvis det er noen kvinnelige egenskaper som virkelig skiller seg ut, så er det evnen til omtanke og varme. Og det trenger alle samfunn mer av. Vi trenger flere feminine menn. I den forstand at det er bra å være mer i kontakt med sitt eget og andres følelsesliv enn det den typiske mannsrollen er kjent for.

Noen ting kan man ikke få for mye av.

Så flere damer, takk.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.